Nimeni Altu’

Adrian Voicu sau (pe numele de scenă: Nimeni Altu’, respectiv na”) s-a născut pe 7 aprilie 1984 și este un emblematic rapper român, compozitor și producător muzical. S-a remarcat a fi unul dintre cei mai aclamați artiști ai hip-hop-ului românesc îndeosebi datorită liricii prin care pictează imagini vii și intense, profund ancorate în realitate, dar și pentru versatilitatea și unicitatea producției muzicale.

Nimeni Altu’ a luat contact cu muzica hip-hop în copilărie, descoperind câteva piese difuzate pe un canal de televiziune din grilă de programe a primei firme de TV prin cablu din România. Tot în aceeași perioadă în față blocului apăreau din ce în ce mai multe tarabe unde se comercializau casete piratate astfel încât curiozitatea se transformă în pasiune după câțiva ani, iar din 1995 deja colecționa casete audio cu hip-hop. În clasa a patra scrie primele sale rime rap pe care le recită mamei sale în bucătărie. Doi ani mai târziu avea scrise piese întregi și activa în trupa hip-hop D-FENSE alături de câțiva prieteni din școala generală.

În anul 1999 formează alături de 1OARECARE trupa ULTIMA FAZĂ și înregistrează câteva piese la un casetofon, iar anul următor, plini de speranță, au plimbat caseta pe la diferite case de discuri. În urma lipsei de interes a acestora, au decis să deturneze niște fonduri primite de la părinti destinate achiziționării manualelor școlare și astfel au plătit primele ore de înregistrări la studio BOX pentru a începe lucrul la album. Necazurile ce au urmat apoi au făcut ca cei doi să apuce drumuri diferite. Albumul nu a mai fost terminat însă acest subiect apare pe website-ul Sociopat Records (dezvoltat mai târziu de Nimeni Altu’) drept proiect în lucru. Nimeni Altu’ a continuat activitatea cu proiectul solo din anul 2001.

În anul 2002 apare ca invitat pe piesa „Acțiunea Instrumentalul” a trupei Paraziții, piesă ce a avut ca scop promovarea tinerilor emcee din România. În toamna anului 2003 Nimeni Altu’ este prezent pe compilația Loop Records cu piesa intitulată „Cu dinții cariați”, compilație a cărui scop a fost de a lansa noi artiști alături de câteva nume deja consacrate în rapul românesc.

În 2005, Nimeni Altu’ apare pe compilația „Hades Records Preia Controlul” cu piesa intitulată „2005”, a cărui instrumental este realizat cu Ortega, unul dintre cei mai prolifici producători din industrie. În 2006, Ombladon colaborează cu Nimeni Altu’ pentru piesa „Made în România”. Piesa este inclusă pe „Cel mai prost din curtea școlii”, al doilea album solo semnat Ombladon.

În 2008, ia naștere SOCIOPAT Records prin care publică astfel albumulul de debut intitulat „Nopți prea lungi”. A reprezentat o premieră pe scena hip-hop-ului românesc atât din punct de vedere al producției muzicale, cât și a stilului abordat în cele 18 piese care poartă o gravă amprentă socială. Alături de Nimeni Altu’ își fac simțită prezența pe acest album următorii artiști: Ortega, Axes, Jhivago, Feliz, Ombladon, Carbon, Aforic, sek93, Subsemnatu, UFe, Freakadadisk, Dj Sonia, Dj Undoo, Dj Paul, Dj Faibo X, Dj Dox. După acest album puternic, unde s-au regăsit ultimele note de furie și limbaj licențios, a urmat o perioadă de pauză a artistului.

În 2012, artistul revine cu albumul „Transmisii în Distors”, apoi urmat de alte patru albume în 2013, respectiv „Dimineți Lazy Jazz”, „În Surdină”, „Pentru Tine” și „Pilde”.

Legendarul fotbalist Ionel Dănciulescu este producătorul executiv al videoclipului melodiei „Despre un om”, acesta fiind vechi prieten al artistului. „E un proiect de susținere a unui artist pe care eu, alături de alți mulți fani, îl apreciem. Nimeni Altu’ este un cântăreț hip-hop, le zice pe bune, fără injurături, cu o lirică frumoasă, despre viață, fără bling-bling, fără bang-bang. Ascult cu plăcere, mă motivează această muzică înainte de meciuri. La realizarea clipului am fost ajutat de băieții de la Mindopoly, a fost foarte distractiv și constructiv”, a mărturisit Dănciulescu.

După alte două albume rap, sub alter-ego-ul na” sunt scoase la lumină producții de muzică electronică, aparținând unui subgen minimalist al curentului dubstep, future garage. Inspirat de Burial, na” chiar denumește una dintre piesele produse „Kindred”- care este și titlul unuia dintre EP-urile consacratului producător englez. Fanii au apreciat măiestria artistului într-o direcție atât de neașteptată și diferită față de stilul cu care i-a obișnuit de-a lungul anilor, o parte a publicului temându-se de un posibil abandon al proiectului Nimeni Altu’ în favoarea muzicii electronice.

În a doua jumătate a anului 2019 apare un nou album hip-hop, urmat îndeaproape de un al doilea, chiar în primele zile ale anului 2020. Nimeni Altu’ și-a plecat glasul din nou către ascultători, calitativ și cantitativ, prin albumele „Inimi Frânte” și „Apusul e Roșu”.

Nimeni Altu’ a câștigat inimile ascultătorilor de-a lungul anilor, promovând valori elementare și păstrându-și integritatea artistică. De-a lungul anilor și până în prezent, foarte puține s-au scris despre activitatea acestui artist-fenomen din punct de vedere jurnalistic. De altfel, pe website-ul Sociopat Records nu se regăsesc multe informații descriptive, ci mai degrabă listări cu artiștii afiliați și producțiile acestora. Prin poezia sa urbană, Adrian Voicu vorbește foarte direct și realist, majoritatea pieselor sale hip-hop fiind scrise într-o notă retrospectivă sau introspectivă și purtând o atmosferă de nostalgie ce conturează un context familial pentru ascultător.

Critici de evenimente au scris despre experiența concertelor Nimeni Altu’ și despre sentimentul puternic de unitate prezent printre fanii acestuia care își spun nimeni-alții („Să avem grijă de surori, să ne avem că frații/ Suntem sute de mii de Nimeni Alții”, versuri din piesa De Atâta Vreme, 2017).

Sursa: everybodywiki.com

Discografie

Videoclipuri

Audio

Galerii foto