by Ciprian Alexandrescu | HipHopKulture.ro
”Regula de bază este să-ți iubești cartierul” spune un vers celebru. Eh! Treburile nu stau mereu, neapărat așa în Hip-Hop. Regula de bază e să-ți iubești aproapele și pasiunile. În dialog cu Moraru am aflat că are pasiuni din copilărie și oameni pe care să îi prețuiască.
Regula de bază e să fii determinat și real. Să nu încerci să epatezi pentru a fi pe aceeași treaptă cu personaje despre care ai auzit că ar fi modele legitime. Trebuie să urmezi pașii firești și să nu încerci flick-flack-uri peste etape.
Regula de bază e să trăiești.
Ciprian: – Salut! Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Vrem să știm de unde vii așa hotărât.
Moraru: – Salut, mă numesc Morar Silviu Lucian și m-am născut în Cluj-Napoca, în 1995. Am 28 de ani.
Am copilărit într-un sat din județul Bistrița-Năsăud, Spermezeu, unde am avut parte de o copilărie foarte frumoasă, lângă bunici, în armonie cu natura și valorile unui sat românesc. De copilărie se leagă cele mai frumoase și vii amintiri ale mele. Acolo am mers prima dată la biserică, tatăl meu fiind preot Greco-Catolic, aici am învățat să scriu și îi mulțumesc mamei că mi-a oferit șansa să îi fiu elev și tot aici mi-a fost pusă în mâini o pasiune pentru întreaga viața, VOLEIUL.
Am un frate mai mare, pe care îl cheamă Emanuel. Numele lui însemnă “Dumnezeu este cu noi”. Într-adevăr este o binecuvântare să am lângă mine un asemenea om.
M-am mutat în Cluj, împreună cu familia în vara anului 2007. Am și acum în minte imaginea locului unde am trăit o parte dintre cele mai frumoase și sincere clipe ale vieții mele, o imagine care parcă se scurgea ireversibil prin geamul mașinii.
Inevitabil la Cluj am continuat să joc volei și am făcut asta neîncetat, zi de zi, cu cel mai mare drag. De volei se leagă cele mai frumoase prietenii, dintre care una a născut o afacere care ține strâns legate toate prieteniile vechi si noi.
Am absolvit Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB Cluj. În primăvara anului întâi de studii, dintr-o totala nebunie și lipsă de informații în ceea ce privește o afacere, în ciuda a ceea ce studiam, am deschis împreună cu Răzvan, un prieten și coleg de vestiar, afacerea care urma să devină ceea ce este astăzi Embu. Un brand local de Coffe cornere în incinta unor facultăți din Cluj care își are inima în Cristeștii Ciceului, un sat tot din Bistrița Năsăud, locul unde încă trăiește bunica din partea mamei – un dascăl de 93 de ani cu o minte ageră şi uneori prea actuală. Acolo se află prăjitoria de cafea Embu și, tot acolo este locul unde am ocazia să îmi pun amprenta asupra fiecărei origini de cafea. Este liniștitor să prăjești cafea într-un sat calm și primitor.
Ciprian: – Când și cum te-ai apucat de rap? Care a fost primul contact cu lumea Hip-Hop-ului?
Moraru: -De rap propriu-zis m-am apucat în vara anului 2022, când am simțit nevoia să “pun pe foaie” gânduri şi idei. Undeva pe la sfârșitul verii am ajuns la un prieten care avea un home studio și acolo a fost prima data când mi-am auzit vocea in boxe, pot spune ca acela a fost momentul când m-am apucat de rap. Prima sesiune de studio a fost în 28 Octombrie 2022.
Ciprian: – Cine sunt susținătorii tai principali
Moraru: – Susținătorii mei sunt oamenii care mă cunosc și știu că îmi pun sufletul în tot ceea ce fac, altfel nu fac.
Ciprian: – Dă-ne exemple de întâmplări haioase.
Moraru: – Sunt foarte multe. Îmi vine acum în minte o replică adresată mamei mele în timpul unei reclame la TV. Reclama spunea “COLEBIL, pune bila leneșă la lucru”. Ce mi-a trecut mie prin bilă, a fost “Mami, trebuie sa iau si eu de asta, că uit chestii”.
Ciprian: – Povestește-ne cea mai periculoasă sau cea mai ciudată întâmplare a ta.
Moraru: – Nu vreau sa îmi aduc aminte de întâmplări periculoase. O întâmplare ciudat a fost atunci când a trebuit să decid și să accept că nu voi putea face o carieră sportivă în volei. Privind retrospectiv, nu regret, chiar mă bucur, dar la momentul respectiv a fost foarte-foarte dureros.
Ciprian: – Spune-ne câteva cuvinte despre album și despre contactul și colaborarea cu Subsemnatu.
Moraru: – E greu să spun doar câteva cuvinte. Consider albumul ”Cromatic” ca fiind o călătorie în viață și un soi de linie subțire care leagă un vis de frumoasa realitate. Este albumul în care am redescoperit pasiunea pentru poezie și am găsit un drum comun între muzica si ceea ce înseamnă pentru mine poezia.
Albumul are doisprezece track-uri și de abia aștept ziua în care îl voi lansa.
Despre Subsemnatu am numai cuvinte de bine. Este un om deosebit, un profesionist și un artist pentru care hip-hop-ul înseamnă totul și reprezintă “ori așa, ori așa”. Pentru el nu exista cale de mijloc. Mă simt privilegiat că am ocazia să lucrez cu Subsemnatu și ii mulțumesc din tot sufletul ca m-a ajutat să îmi pun gândurile pe beat. Pentru ceea ce m-a învățat nu îi mulțumesc pentru că încă “fur” meserie.
Mi-am adus aminte și de primul contact cu muzica hip-hop. Undeva, prin anul 2005, l-am surprins pe fratele meu când s-a ascuns să asculte un album LA FAMILIA cumpărat din târgul care se ținea lunea la noi în sat.
Nu văd o coincidență faptul că după aproape 20 de ani, înregistrez primul meu album hip-hop în studio-ul STRADAVARIUS, sub îndrumarea lui Subsemnatu.
Împreună pentru mișcarea Hip-Hop!
- Connect-R & Big Band Radio Romania – Noi Ne Porivim de Sarbatori [CONCERT LIVE]
- DOC – Filme Vechi [Album]
No comment