Michelle Cypher aka Gani

Michelle Cypher aka Gani a debutat în 2004, fiind prima female battle MC din România participantă (și finalistă) într-o competiție oficială: Battle Off Da Dome, organizată de Hades Records în club Griffins, București.

Originile de battle MC și netcee (pe forumuri precum HipHopKulture, HH-Inc.net și altele) rămân evidente în lirica artistei, care include punchline-uri și, uneori, elemente ego rap, cu toate că ulterior a ales să se concentreze pe scris în detrimentul freestyle-ului.

Cu o discografie ce numără 6 materiale lansate și peste 150 de piese (solo, în colaborare sau ca membră de trupă), Gani abordează un rap psiho-social, axat pe introspecție și analiză socială, livrat prin flow-uri care alternează clasicul și double time-ul.

Accentul major asupra mesajului e subliniat prin intermediul jocurilor de cuvinte și a versurilor tehnice, iar sound-ul boom bap se menține la loc de cinste, indiferent de trenduri.

De-a lungul anilor, a colaborat cu nume importante din rap-ul românesc, precum Cedry2k, DOC, raku, Bean MC (Subcarpați), Phunk B, Omu Gnom, Brugner, ADN, Nwanda, DJ Dox, El Nino, Dana Marijuana, Zhao sau Blanoz.

A susținut concerte prin toată țara și, de-a lungul anilor, a jurizat diferite evenimente naționale sau locale, cu precădere competiții de battle (turneele Battle MC Romania in 2015, 2016 și 2023, King of the Hills Iași în 2023, Blood on the Walls București în 2024 și concursurile de MC în cadrul festivalului Street Heroes în diferite ediții).

Odată cu participarea la #Leapsa2 în 2023, Gani face tranziția către noua identitate Michelle Cypher, care va reprezenta și numele următorului ei album.

În paralel cu activitatea solo, a făcut parte din 3 trupe:

  • Soul Brovaz (2007), alături de Phossilah și Kafu. S-au clasat pe locul 2 în cadrul concursului național Ultimatum pentru Artă, lansând o singură piesă în această formulă: Rămâi adevărat (inclusă pe compilația Ultimatum pentru Artă 2).
  • Gani & Liry (2011 – 2013). Prima colaborare între Gani și Liry datează din 2008 (În brațele lui Morfeu). În 2011 lansează Cu dragoste, primul single de pe LP-ul Alternative (2012). Totodată, Alternative marchează primul album lansat de o trupă feminină din rap-ul românesc.
  • MUZE (2014 – 2020), alături de ENERGIA, Liry, UNDERCOVER și MGee (până în 2019). În formula inițială a trupei, au lansat albumul O să fie bine (2017).


Discografie:

  • Pagini de oracole (EP, 2009)
  • Alternative (LP, 2012 – Gani & Liry)
  • Rimă orGanizată (LP, 2013)
  • Figuri de skill (mixtape, 2014)
  • O să fie bine (LP, 2017 – MUZE)
  • Note de subSol (mixtape, 2018)
  • Michelle Cypher (LP, TBA)

Discografie

Videoclipuri

Audio